nederland

Robert Mikelsons gaat in cassatie met nieuwe advocaat

Door Anna Vossers - 06 juni 2013

Pedofiel Robert Mikelsons gaat zijn veroordeling tot 19 jaar tbs met dwangverpleging aanvechten bij de Hoge Raad. Zijn voormalige advocaten laten weten dat ze Mikelsons niet langer bijstaan.

Advocaten Wim Anker en Tjalling van der Groot laten weten niets te kunnen melden over de reden van de breuk tussen hen en Mikelsons. Wel is bekend dat de advocaten werden bedreigd omdat ze de pedofiel hielpen met zijn verdediging.

Cassatie

De advocaten schrijven in een verklaring dat Dirk Daamen de nieuwe raadsman van Mikelsons wordt, een advocaat uit Maastricht die is gespecialiseerd in cassaties. Bij een cassatie gaat het erom of de autoriteiten wel juridisch juist hebben gehandeld in een rechtszaak.

Bij Mikelsons, die is veroordeeld voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen, zou het Openbaar Ministerie (OM) mogelijk fouten hebben gemaakt tijdens de huiszoeking en arrestatie op 7 december 2010. De advocaat zou bij de cassatie kunnen aanbrengen dat het bewijs tegen Mikelsons, in wiens huis enorme hoeveelheden kinderporno zijn gevonden, onrechtmatig is verkregen.

Geen bezwaar

Zijn voormalige advocaten brachten ter verdediging ook al aan dat Mikelsons nog geen verdachte had mogen zijn ten tijde van de huiszoeking. Het OM had daarnaast voor de huiszoeking geen toestemming gevraagd bij de rechter-commissaris.

Volgens het OM was die toestemming van de rechter-commissaris niet nodig, omdat Mikelsons geen bezwaar maakte tegen de huiszoeking.

Cassatieprocedures gaan schriftelijk. Tenzij de zaak voorrang krijgt, kan het nog maanden duren voor de Hoge Raad de cassatie behandelt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.