nederland

Rutte wil niet met Italiaanse premier over Fyra praten

Door Anna Vossers - 27 juni 2013

De beslissing van de Nederlandse Spoorwegen om te stoppen met de Fyra, was het besluit van een private onderneming. Het Nederlands kabinet heeft daar geen bemoeienis mee, en overleg tussen de Nederlandse en Italiaanse regering over de Fyra heeft daarom geen zin.

Dat heeft premier Mark Rutte donderdag aan zijn Italiaanse ambtsgenoot Enrico Letta laten weten. De twee hebben het voorafgaand aan een EU-top wel over jeugdwerkloosheid gehad.

De opmerking van Rutte is opvallend, omdat de Nederlandse staat de eigenaar is van de Nederlandse Spoorwegen. Bovendien overlegt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld wel met de Belgische regering.

Reputatie

Letta had laten weten met Rutte over de gang van zaken van de Fyra-treinen van Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda te willen overleggen, ‘vooral om het belang van AnsaldoBreda en de reputatie van de goede naam van de Italiaanse technologie in het algemeen te verdedigen.’

De Nederlandse en Belgische spoorwegen liggen in de clinch met het Italiaanse AnsaldoBreda over de geleverde Fyra-treinen.

In Nederland en in België kregen de treinen te maken met storingen en defecten, maar volgens de Italianen komt dit door ‘onzorgvuldigheid’ van de kopers en gaat het slechts om ‘kinderziektes’. Bovendien zouden de Nederlandse en de Belgische inspectie de treinen hebben gekeurd en in orde hebben bevonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.