nederland

Samsom: niet alleen bezuinigen, ook investeren

Door Shari Deira - 11 juni 2013

PvdA-leider Diederik Samsom dringt er bij het kabinet op aan niet alleen te bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen. Het kabinet moet ook investeren om de economie op gang te brengen.

Samsom zei dat dinsdag in reactie op de boodschap van eurocommissaris Olli Rehn (monetaire zaken).

Tijd

Rehn wil dat Nederland volgend jaar extra bezuinigingen doorvoert, zodat ons land voldoet aan de Europese begrotingsnorm. Als de economische groei tegenvalt, krijgt Nederland langer de tijd om dit doel te halen.

‘Die opdracht is helder maar niet eenvoudig,’ zegt Samsom in reactie op de woorden van Rehn. De PvdA-voorman wil vasthouden aan de Europese begrotingsregels zoals in het Regeerakkoord is afgesproken.

Samsom benadrukt dat het kabinet ook moet investeren om de economie en werkgelegenheid aan te jagen. Hij verwacht hiervoor voorstellen van het kabinet. Ook zou het kabinet moeten zorgen voor een eerlijke verdeling van de lasten.

Vasthouden

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei naar aanleiding van de woorden van Rehn dat het kabinet moet vasthouden aan het maximale begrotingstekort van 3 procent.

De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde maandag cijfers over de economie. DNB-directeur Job Swank zei dat het kabinet hoe dan ook in eigen vlees moet snijden. ‘Je kunt niet eindeloos doorgaan met het verhogen van lasten voor burgers.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.