nederland

Slechte student volgend jaar ook in tweede jaar weggestuurd

Door Anna Vossers - 22 juni 2013

Studenten die in september met een studie beginnen, kunnen ook in hun tweede of derde jaar worden weggestuurd als ze slecht presteren. Vier hoger onderwijsinstellingen hebben zich bij het ministerie van Onderwijs aangemeld voor een experiment met bindende studieadviezen na het eerste jaar.

Volgens minister Jet Bussemaker (PvdA) gaan iets minder dan 5.000 studenten vanaf volgend jaar te maken krijgen met de strengere eisen. Het gaat om studenten van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft, de Rietveld Academie en het Amsterdam University College.

Betere begeleiding

Universiteiten en hogescholen mogen nu alleen in het eerste jaar een bindend studieadvies geven aan studenten die te weinig studiepunten halen. Dat leidt er volgens het ministerie toe dat sommige studenten na het eerste jaar minder hard werken.

De vier instellingen kunnen tweedejaars studenten alsnog een negatief advies geven. Voorwaarde van het ministerie is dat de universiteiten en hogeschool dan wel betere studiebegeleiding geven, de kwaliteit van docenten verhogen en meer lesuren aanbieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.