nederland

‘Staat verliest half miljard door problemen met Fyra’

Door Shari Deira - 01 juni 2013

Het debacle omtrent de hogesnelheidstrein Fyra heeft de Nederlandse Staat tot nu toe zeker een half miljard euro gekost. Dat bedrag kan oplopen tot 1 miljard euro.

Vervoerseconoom Bert van Wee van de TU Delft zegt tegen de NOS dat de Staat verlies lijdt door de te vroege aanleg van de hogesnelheidslijn.

Rente

De hogesnelheidslijn werd in 2009 opgeleverd en kostte 7,2 miljard euro. ‘Die lijn is, met de kennis van nu, te vroeg opgeleverd. Hij is de afgelopen jaren veel minder gebruikt dan verwacht.’

Van Wee zegt dat de Staat rente-inkomsten misloopt doordat de lijn te vroeg is aangelegd. ‘Vergelijk het met de aanschaf van een nieuwe auto. Als je die eerst twee jaar ongebruikt langs de weg laat staan, verlies je rente op de lening of op het spaargeld dat gebruikt is voor de aanschaf.’

Naast de Staat kost het fiasco ook de NS miljoenen euro’s. De NS rekende eerder uit er tientallen miljoenen euro’s aan schade is geleden door problemen met de Fyra. Het bedrijf betaalde 100 miljoen euro voor de Fyra-treinen.

Treinen

De Belgische spoorwegen maakten vrijdag bekend dat de Fyra-treinen te gevaarlijk zijn. België had ook treinen van de Italiaanse fabrikant besteld, maar heeft de bestelling geannuleerd. Het is nog onduidelijk of de treinen ooit nog in Nederland zullen rijden.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Spoor) wacht de onderzoeksresultaten van de NS af voor zij een beslissing neemt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.