nederland

Tbs’er krijgt vijf jaar cel voor verkrachting begeleidster

Door Shari Deira - 24 juni 2013

De 28-jarige tbs’er Frans T. krijgt vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging omdat hij een begeleidster heeft verkracht en geprobeerd te wurgen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige week nog acht jaar cel plus tbs met dwangverpleging.

Anders dan het OM vindt de rechtbank in Almelo dat de man geen plan had om zijn begeleidster te vermoorden. Daarom is er sprake van poging tot doodslag in plaats van poging tot moord.

Zoekactie

Zedendelinquent T. ontsnapte op 8 september tijdens een fietstocht met een begeleidster. Hij verbleef in het Forensisch Psychiatrisch Centrum Oldenkotte in het Gelderse Rekken.

T. slaagde er met veel geweld in om aan zijn begeleidster te ontsnappen. De man verkrachtte haar vervolgens en verdween in het natuurgebied. Na een intensieve zoekactie werd hij enkele uren later gearresteerd.

Verkrachting

In 2003 verkrachtte Frans T. een zestienjarig meisje in een park en in 2006 en 2008 trok hij verschillende vrouwen van de fiets. Hij werd veroordeeld voor verkrachting, aanranding en poging tot verkrachting.

De behandeling van T. in Oldenkotte zou eigenlijk tot maart duren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.