nederland

Teeven: meer vrijheid voor brave asielzoekers

19 juni 2013

Asielzoekers die zich gedragen worden getrakteerd op meer vrijheid. Alleen criminele en agressieve asielzoekers moeten in de toekomst nog worden opgesloten in een cel.

Dat staat in een plan voor de vreemdelingenbewaring van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD), schrijft De Volkskrant.

De staatssecretaris schrijft dat er voortaan een onderscheid moet worden gemaakt tussen brave en ongehoorzame asielzoekers.

Meldingsplicht

‘Mensen die bewaarders spugen en slaan krijgen een zwaar regime. De rest krijgt een licht regime,’ schrijft Teeven. Onder een licht regime wordt bijvoorbeeld een vrijheidsbeperkende locatie verstaan waar de asielzoekers ook naar buiten kunnen. Ook kan het betekenen dat de vreemdelingen alleen nog maar een meldingsplicht hebben.

Dit onderscheid wordt nu nog niet gemaakt.

Coalitiepartner PvdA vindt dat inhumaan. Het plan van Teeven wordt dan ook gezien als een tegemoetkoming in de richting van de sociaaldemocraten.

Goedmakertje

Want Teeven had nog wat goed te maken. De PvdA spaarde de staatssecretaris in de zaak rond de Russische dissident Alexander Dolmatov.

De politieke vluchteling belandde in Nederland door onverschilligheid in een cel en pleegde daar zelfmoord. Teeven beloofde hierna in het vervolg asielzoekers menswaardiger te behandelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.