nederland

Tuchtcollege berispt chirurg Tulleken over beroepsgeheim rond prins Friso

Door Arne Hankel - 18 juni 2013

Neurochirurg Kees Tulleken heeft volgens het regionaal tuchtcollege in Amsterdam ten onrechte informatie verstrekt over de gezondheidstoestand van prins Friso na diens skiongeluk in Lech.

Het tuchtcollege heeft hem daarom een berisping gegeven.

Vertrouwelijk

Volgens de tuchtrechter is het een ‘kernverplichting’ voor artsen om de gegevens van patiënten vertrouwelijk te houden. ‘De conclusie is dat privacygevoelige gegevens van publiek bekende personen bij hem niet veilig zijn.’

Tulleken had moeten zwijgen over de toestand van de prins, onder meer omdat er geen toestemming was van Friso’s echtgenote Mabel of de Rijksvoorlichtingsdienst de informatie naar buiten te brengen.

Schedelbasisfractuur

Tulleken was in het betreffende ziekenhuis in Oostenrijk op een congres en hoorde tijdens een persoonlijk gesprek met een collega over de gezondheidstoestand.

Zijn vrouw, journaliste Jannetje Koelewijn, schreef daarop met zijn toestemming in een artikel in NRC Handelsblad dat de prins geen schedelbasisfractuur had en dat zijn situatie niet uitzichtloos was.

Weinig betekenis

De neurochirurg raakte hierdoor in opspraak en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spande vervolgens de tuchtzaak aan.

De neurochirurg was met zijn vrouw bij de uitspraak aanwezig en noemde de berisping terecht. Hij erkende wel dat het voor hem als 72-jarige arts niet veel betekent ‘en in mijn persoonlijke belevenis ook niet’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.