nederland

Vestia legt beslag op villa op Bonaire van oud-topman

Door Anna Vossers - 18 juni 2013

Woningcorporatie Vestia heeft oud-topman Erik Staal aansprakelijk gesteld voor een schade van 1,9 miljard euro. Vestia heeft beslag gelegd op onder meer zijn villa op Bonaire, zijn huis in Krimpen aan de Lek en zijn pensioenpolis.

Dat bevestigt interim-bestuurder van Vestia Gerard Erents, schrijft NRC dinsdag.

Riante villa

1,9 miljard euro is het bedrag waarvoor Vestia vorige zomer haar risicovolle derivaten afkocht.

Eerder werd al bekend dat Vestia de miljoenenbonus van Staal wil terugvorderen. Staal had een riant jaarsalaris van een half miljoen euro en kreeg bij zijn vertrek 3,5 miljoen euro mee. Vanuit de tuin van zijn kolossale moderne villa op Bonaire kon hij rechtstreeks een duik in de Caribische Zee nemen, schreef Elsevier vorig jaar.

Kasbeheerder

De voormalig kasbeheerder van Vestia, Marcel de V., wordt door Vestia ook aansprakelijk gesteld voor een deel van de geleden financiële schade. Van V. is beslag gelegd op bezittingen ter waarde van 9,5 miljoen euro, waaronder zijn woonboerderij in Hazerswoude.

Onder Staals verantwoordelijkheid kocht Vestia derivaten om zich in te dekken tegen rentestijgingen. De rente daalde vervolgens alleen maar.

Vestia raakte daardoor begin 2012 in grote financiële problemen. De raad van bestuur zou door ING al in 2009 zijn gewaarschuwd voor de risico’s van de portefeuille derivaten. Staal negeerde de adviezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.