nederland

Vier verdachten examendiefstal Ibn Ghaldoun vrijgelaten

Door Servaas van der Laan - 27 juni 2013

Vier jongens die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de grootschalige examenfraude op de islamitische school Ibn Ghaldoun worden komend weekend weer vrijgelaten. De officier van justitie vindt het niet nodig de jongens nog langer vast te houden.

Dat heeft het openbaar ministerie (OM) in Rotterdam donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om vier jongens van 18 en 19 jaar afkomstig uit Rotterdam, Delft en Den Haag die op het Ibn Ghaldoun zaten.

Kleinere rol

Zij werden vorige week door de politie gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de examendiefstal, maar kunnen de rest van het onderzoek thuis afwachten.

De andere drie verdachten die eerder al werden aangehouden, blijven in gevangenbewaring. Hen wordt een grotere rol toegedicht in de diefstal dan de vier verdachten die worden vrijgelaten.

Pakketjes

Het gaat om Anass B. Safae K. en Kamel el B.. Vermoedelijk drongen zij de school binnen, namen de pakketjes met examens mee naar huis, maakten daar fotokopiëen van en sealden vervolgens de pakketjes weer dicht.

Het is nog onbekend hoeveel leerlingen van de fraude hebben geprofiteerd. Vermoedelijk werden de examens niet alleen op het Ibn Ghaldoun, maar ook in andere scholen en zelfs andere steden in Nederland verspreid. De politie heeft inmiddels meer leerlingen op het oog die mogelijk hebben gefraudeerd. Zij kunnen binnenkort een bezoekje van de politie verwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.