nederland

Waarschuwing voor zon op eerste tropische dag van het jaar

Door Arne Hankel - 18 juni 2013

Zonaanbidders moeten vandaag op de eerste tropische dag van het jaar oppassen niet te verbranden. Vandaag geldt zonkracht acht, waardoor het voor de meeste Nederlanders verstandig is maximaal tien minuten tot een kwartier onbeschermd in de zon te zitten.

Dat meldt weeronline.nl dinsdag.

Veel drinken

Aangeraden wordt om de schaduw op te zoeken en regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème. Daarnaast wordt geadviseerd om veel te drinken zodat de huid minder snel uitdroogt.

Vandaag wordt mogelijk de eerste tropische dag van het jaar. Daarvoor moet het in De Bilt 30 graden of warmer worden. In de tweede helft van de ochtend kan de temperatuur in het binnenland al naar 25 graden stijgen.

In de middag wordt het 26 tot 29 graden aan de kust en 29 tot 32 graden in het binnenland. Vanavond en vannacht kunnen onweersbuien over het land trekken.

Woensdag

Ook woensdag wordt het warm. De temperatuur in het binnenland loopt op tot 33 tot 35 graden. In de kustgebieden is het met 23 tot 28 een stuk koeler.

De kans op een hitterecord lijkt echter gering. Door bewolking krijgt de zon naar verwachting niet voldoende kans.

Op de hitte volgt woensdagavond waarschijnlijk zwaar onweer. Tijdens de onweerbuien is er een aanzienlijke kans op grote hagelstenen.

Na woensdag koelt het af, donderdag kan het 26 graden worden, maar vrijdag en in het weekend is het flink koeler. De kans op buien blijft bestaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.