nederland

Zes jaar cel voor 51-jarige verdachte in zaak grensrechter

Door Anna Vossers - 17 juni 2013

El-Hassan D., de 51-jarige voetbalvader, krijgt 6 jaar celstraf voor het medeplegen van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Vijf minderjarige verdachten krijgen 24 maanden celstraf voor het medeplegen van doodslag, behalve Yassin D. die toegaf geschopt te hebben, die krijgt 12 maanden celstraf.

De rechter in Lelystad sprak deze vonnissen maandagmiddag uit. Van de verdachten zaten alleen Yassin D. (16), zijn vader El-Hassan D. en Othman K. (16) in de rechtszaal.

Samen

De vonnissen komen overeen met de strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de rechtbank is Nieuwenhuizen overleden als gevolg van de mishandeling. Zeven verdachten hebben de mishandeling samen gepleegd.

Behalve Daveyron B., die volgens de rechter alleen de keeper heeft geslagen en geschopt, hebben alle verdachten tegen het hoofd of het bovenlichaam van de grensrechter geschopt en daarom zijn de andere verdachten medeschuldig aan doodslag.

B. krijgt de lichtste straf: 30 dagen jeugddetentie, waarvan 17 dagen voorwaardelijk.

Doodslag

Yassin D.’s aandeel was volgens de rechter ernstiger dan de trap tegen de schouder die hij zelf zei te hebben gegeven. Toch krijgt hij 12 maanden jeugddetentie, waarvan 2 voorwaardelijk. Ook zijn vader El-Hassan D. heeft geweld tegen de grensrechter gebruikt, en niet alleen de spelers gesust, wat hij zelf zei.

De andere vijf verdachten Fady F. (16), Mohamed K. (18), Ibrahim C. (16), Othman K. en Souffian B. (17) krijgen 24 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Othman K.’s advocaat Geert-Iem Roos laat aan Elsevier.nl weten dat hij hoopt dat in hoger beroep ‘genuanceerder’ naar de zaak wordt gekeken, zodat zijn cliënt niet wordt veroordeeld ‘voor de handelingen van anderen’.

Mohamed K.’s advocaat Margje van Weerden laat aan Elsevier.nl weten dat zijn cliënt ‘geschokt’ is dat hij nu weer de cel in moet. Zijn voorarrest was eind maart opgeheven.

Bewijsmateriaal

De zaak was ingewikkeld, omdat er geen bewegende beelden van de vechtpartij zijn. De foto’s die gemaakt zijn, zijn op meerdere manieren te interpreteren. De verklaringen van de verdachten en getuigen liepen sterk uiteen.

De rechter hechtte veel waarde aan de getuigenis van de zoon van Nieuwenhuizen en van ‘objectieve getuigen’, en minder aan die van de verdachten die zich vaak op hun zwijgrecht beriepen of elkaar beschuldigden.

Strafeisen

De straffen zijn maximaal, het OM had dezelfde straffen geëist, behalve bij Daveyron B. Die werd iets lichter gestraft dan de officier van justitie had geëist: hij kreeg van de rechter meer voorwaardelijke dagen opgelegd (17 van de 30 dagen, in plaats van de geëiste 13 van de 30 dagen).

Eerder zei adovcaat Sander Janssen, die Yassin D. bijstaat, in de rechtszaal dat het vonnis in de ogen van de Nederlandse bevolking hoe dan ook een ‘belachelijke uitspraak‘ zou zijn.

Buitenboys

De 41-jarige grensrechter Richard van Nieuwenhuizen van de Almeerse voetbalclub Buitenboys overleed nadat op 2 december 2012 een aantal jongens van de B-jeugd van voetbalclub Nieuw Sloten hem een wedstrijd belaagde.

Een paar uur na het geweld werd de man onwel en zakte in elkaar. Hij stierf in het ziekenhuis.

Schadevergoeding

De schadevergoeding die de advocaat van de familie eiste, werd niet-ontvankelijk verklaard, omdat die te gecompliceerd en niet voldoende onderbouwd was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.