nederland

21 Antilliaanse schijnbruiden voor de rechter in Rotterdam

Door Anna Vossers - 01 juli 2013

Eenentwintig vrouwen en negen mannen uit Nederland moeten deze week voor de rechter in Rotterdam verschijnen vanwege nephuwelijken die zij zijn aangegaan in het Verenigd Koninkrijk. De schijnbruiden en -bruidegoms werden in Nederland overgehaald om in Engeland met een Nigeriaan te trouwen.

Het Openbaar Ministerie eiste voor de verdachten werkstraffen van 200 uur en boetes van 2.000 euro. Die eis kan per bruid of bruidegom iets afwijken door persoonlijke omstandigheden.

Verblijfsvergunning

De bruiden en bruidegoms, die bijna allemaal Antilliaans waren, kregen tussen de 2.500 en 3.500 euro betaald om een huwelijk te sluiten met een tot dan toe illegale Nigeriaanse immigrant.

Op die manier kregen de Nigerianen een legale verblijfsstatus en toegang tot sociale voorzieningen. De Nigerianen zouden voor Antilliaanse huwelijkskandidaten gaan vanwege uiterlijke gelijkenissen.

Na het huwelijk probeerden de Nigerianen vervolgens vaak een aanvraag tot gezinshereniging in te dienen. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde het ook nogal eens dat een pasgetrouwd ‘paar’ romantische foto’s liet maken ter ondersteuning van die gezinsherenigings-aanvraag.

Altaar

Sinds 2010 zijn in het Verenigd Koninkrijk tientallen verdachten aangehouden. Zij zijn veroordeeld tot gevangenissstraffen van enkele maanden tot zes jaar voor het sluiten van schijnhuwelijken.

Een enkele keer kon door dat zelfde onderzoek een nephuwelijk op het laatste moment worden voorkomen: zelfs een keer terwijl de man en vrouw al voor het altaar stonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.