nederland

2,5 jaar celstraf voor ‘bedrijvendokter’ Van den Nieuwenhuyzen

Door Anna Vossers - 19 juli 2013

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen moet 2,5 jaar de gevangenis in. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de ‘bedrijvendokter’ vrijdag voor omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en bezit van een vals paspoort.

Het Openbaar Ministerie (OM) had om een straf van 5,5 jaar gevraagd. De rechtbank sprak Van Nieuwenhuyzen vrij valsheid in geschrifte.

Havenschandaal

Van den Nieuwenhuyzen was de spil in het ‘havenschandaal’ in Rotterdam, samen met Willem Scholten, de oud-directeur van het Rotterdamse havenbedrijf, dat toen nog van de gemeente was. Van den Nieuwenhuyzen was de eigenaar van de RDM-werf, die failliet ging.

Van den Nieuwenhuyzen kocht Scholten om met 1,2 miljoen euro op een Zwitserse bankrekening en met het gebruik van een appartement in Antwerpen. De zakenman kreeg vervolgens van Scholten bankgaranties voor leningen ter waarde van tientallen miljoenen euro’s. Het faillissemant van de RDM-werf kostte de banken daardoor veel geld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.