nederland

Aangespoelde potvis op Terschelling is dood

Door Claartje Vogel - 29 juli 2013

De potvis die maandagmiddag op het strand van Terschelling aanspoelde, is overleden. De reddingsactie van diverse organisaties mocht niet meer baten.

Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Twitter.

Aangespoeld

De potvis spoelde aan op de noordoostkant van het Waddeneiland. Het dier leefde nog en lag deels onder water.

De Stichting SOS Dolfijn, het ministerie van Economische Zaken, de KNRM en plaatselijk sleepbedrijf Noordgat probeerden het dier terug de zee in te krijgen. Bij de reddingsactie trad een speciaal protocol in werking.

Protocol

Dit draaiboek was opgesteld nadat in december onenigheid was ontstaan over de reddingsactie voor de gestrande bultrug Johanna, die ook overleed. De eigenaar van sleepbedrijf Noordgat zegt dat hij weinig gemerkt heeft van het protocol.

‘We zouden op de hoogte gehouden worden over het protocol, maar hebben niets gehoord. We zijn niet gevraagd om te komen helpen, maar niemand heeft ons tegengehouden toen we uit onszelf aan de slag gingen’, vertelt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.