nederland

‘Arrogante’ wielrenners terroriseren het fietspad

Door Servaas van der Laan - 16 juli 2013

Het regent klachten over wielrenners die zich asociaal gedragen op het fietspad. Ze drukken kalme fietsers van de weg of jagen ze angst aan met hun geschreeuw.

Dat schrijft dagblad Trouw.

De groeiende kritiek op de wielrenners gaat gepaard met de drukker wordende fietspaden. De afgelopen tien jaar steeg het aantal fietsers met 11 procent. Het aantal verkeersongevallen waarbij alleen fietsers zijn betrokken, neemt toe. Dit weekend kwam een 68-jarige vrouw om het leven toen ze werd aangereden door wielrenner.

Boven de wet

‘Mensen bellen ons met de vraag: staan wielrenners boven de wet? Gelden de verkeersregels niet voor hen?’ zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Volgens Stomphorst is het een gebrek aan fatsoen. ‘Renners kunnen op drukke stukken het beste tempo verminderen, of in een lint gaan rijden, of eerder of later op de dag vertrekken,’ zegt hij.

Bel aanschaffen

Arien de Jong van de Fietsersbond vindt dat racefietsers de drukke fietspaden gewoon moeten mijden, en een bel moeten aanschaffen.

‘Want als wielrenners roepen, draaien de andere fietsers zich eerst om, waardoor ze niet op tijd plaatsmaken.’ De wielerbond pleit er al langer voor dat wielrenners onder bepaalde voorwaarden op de rijbaan mogen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.