nederland

Asielzoekers mogen niet meer op de Dam slapen

Door Josefine van Enk - 03 juli 2013

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam staat niet toe dat uitgeprocedeerde asielzoekers nog een nacht op de Dam slapen. De asielzoekers probeerden met de actie aandacht te vragen voor hun situatie in de zogenoemde vluchtflat.

Dat laat de woordvoerder van burgemeester Van der Laan weten.

Actie

In de nacht van dinsdag op woensdag sliepen zestig uitgeprocedeerde asielzoekers op de Dam. Met de actie wilden ze aandacht vragen voor het gebrek aan douches en keukens in de ‘vluchtflat’, een gekraakt kantoorgebouw in Amsterdam West.

Dinsdagavond is er een vechtpartij geweest in het gebouw.

Gesprek

Van der Laan voert donderdag een gesprek met vertegenwoordigers van de asielzoekers en woningcorporatie De Key, eigenaar van de gekraakte flat.

De burgemeester wil de situatie in het gebouw bespreken en duidelijke afspraken maken. Zolang er geen tentenkamp verschijnt en de openbare orde niet wordt verstoord, staat de gemeente overdag een demonstratie op de Dam toe.

Hulp

Volgens Van der Laan staan het Leger des Heils en opvangorganisatie HVO/Querido klaar om de asielzoekers te helpen.

Ook Vluchtelingenwerk kijkt per individu wie er nog kans maakt op een verblijfsvergunning.

Verhuizing

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers komt onder meer uit Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea. Ze verbleven eerst in een tentenkamp in Osdorp, verhuisden toen naar een vluchtkerk in Amsterdam en zitten sinds 31 mei in het kantoorpand in Amsterdam West.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.