nederland

Belastingdienst neemt 1.600 extra fraude-inspecteurs aan

Door Servaas van der Laan - 16 juli 2013

De Belastingdienst gaat zeker 1.600 extra inspecteurs werven om zo de fraude-opsporingscapaciteit te vergroten. De nieuwe medewerkers moeten ontdoken belastingen en onterecht verkregen toeslagen opsporen.

Dat meldt dagblad De Limburger dinsdag.

Door onderbezetting loopt de fiscus nu vele miljoenen euro’s aan belastinggeld mis en keert het bovendien vaak onterecht toeslagen uit aan spookburgers, dode Polen of andere fraudeurs.

Miljoenen

De Belastingdienst hoopt dat de nieuwe speurders dit jaar nog 265 miljoen euro gaan opleveren. Binnen enkele jaren moet dit zeker 663 miljoen euro zijn.

Het aannemen van extra personeel moet ervoor zorgen dat de plannen uit het Regeerakkoord om meer fraudegevallen op te sporen worden waargemaakt. Het betekent dat er meer controles, opsporingsacties komen en dat er vaker boetes gaan worden uitgedeeld.

Fraude

Dat er veel misgaat bij de Belastingdienst, is al langer bekend. Alleen deze week al meldde RTL Nieuws dat zeker honderdduizend arbeidsmigranten zich niet bij de gemeente inschrijven en op die manier geen gemeentelijke belastingen betalen.

Ook het toeslagensysteem is erg fraudegevoelig. Dit is pijnlijk aangetoond door een groep Bulgaarse criminelen die toeslagen ontvingen door zich eenmalig in Nederland in te schrijven en vervolgens weer huiswaarts te keren. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) kwam door de fraude in het nauw, maar overleefde een motie van wantrouwen na de belofte de fraude beter te zullen bestrijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.