nederland

‘Belastingfraude migranten kost minstens 150 miljoen’

Door Claartje Vogel - 15 juli 2013

Minstens honderdduizend arbeidsmigranten in Nederland ontlopen belastingen, doordat ze zich niet inschrijven bij de gemeente. Per persoon gaat het om ongeveer 1500 euro per jaar.

Dat meldt nieuwszender RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Geen belasting

Op dit moment schat RTL dat honderdduizend migranten niet staan ingeschreven bij de gemeente waar zij wonen. Daardoor betalen zij geen belastingen zoals afvalstoffenheffing, motorvoertuigbelasting en premie voor zorgverzekeringen.

Per persoon gaat dit jaarlijks om ‘minstens 1500 euro’ aan lasten.

Controle

De gemeentes Rotterdam en Dordrecht wijzen naar de Belastingdienst. Volgens wethouders moeten zij de adressen beter controleren wanneer ze sofinummers uitgeven.
Arbeidsmigranten kunnen frauderen door een adres van een werkgever of een adres van familie op te geven, in plaats van hun eigen Nederlandse adres.

Taakverdeling

De Belastingdienst zegt bereid te zijn meer samen te werken met lokale overheden, maar dat adrescontrole de taak van de gemeente is.

Doordat de migranten wel een sofinummer hebben, komen ze in aanmerking voor toeslagen maar hoeven geen belasting te betalen. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) kondigde onlangs aan om beter te controleren op fraude met toeslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.