nederland

Belastingfraudeurs ook verdacht van mensenhandel

Door Servaas van der Laan - 25 juli 2013

De twee Bulgaren en een Turk die verdacht worden van grootschalige fraude met toeslagen van de Nederlandse Belastingdienst, werden eerder al verdacht van mensenhandel. Dankzij dit eerder strafrechtelijk onderzoek werd de belastingfraude opgespoord.

Dit kwam donderdag naar voren in de pro-formazitting in de zaak tegen de drie verdachten, zo meldt de NOS.

De Bulgaren en de Turk verstuurden zeker 1.500 valse aanvragen naar de fiscus namens Bulgaren die ze een retourtje Nederland gaven. De Belastingdienst keerde op zijn beurt zeker 3,3 miljoen euro uit aan de spookburgers die al lang weer naar hun thuisland waren teruggekeerd. Mogelijk is de fraude nog veel groter, maar het onderzoek moet nog worden afgerond.

Mensenhandel

De verdachten werden al langer door justitie gevolgd, onder meer vanwege een rol in een zaak rond mensenhandel. Maar toen Brandpunt met een uitzending over de toeslagenfraude kwam, besloot de politie om het drietal aan te houden.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers kwam in het nauw vanwege de zaak, ook omdat hij de Belastingdienst niet zou hebben ingelicht dat Brandpunt met een uitzending ging komen. Nu blijkt dat dit niet nodig was, omdat de recherche het drietal al ging oppakken.

Vierde verdachte

Op de zitting kwam naar voren dat er nog een vierde verdachte is in de zaak. Het is niet duidelijk waar deze persoon zich bevindt. De drie verdachten blijven voorlopig in hechtenis.

De Belastingdienst neemt 1.600 extra inspecteurs aan om fraude in de toekomst te bestrijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.