nederland

Besmettingen mazelen en rodehond opnieuw gestegen

Door Shari Deira - 18 juli 2013

Het aantal besmettingen met mazelen is de afgelopen week opnieuw gestegen. Er zijn nu 466 gevallen van mazelen in Nederland, 145 meer dan een week eerder. Ook zijn er meer gevallen van rodehond.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er aanwijzingen dat in werkelijkheid veel meer Nederlanders besmet zijn.

Rodehond

Lang niet iedereen die mazelen of rodehond heeft, stapt naar de huisarts waardoor het lastig is om precieze omvang van de epidemie in te schatten.

Inmiddels zijn vijftig Nederlanders besmet met rodehond, tegenover elf vorige week. Het gaat vooral om ongevaccineerde kinderen tussen de vier en elf jaar. Een patiënt is 39 jaar.

Alle gevallen van mazelen en rodehond zijn gelinkt aan een reformatorische basisschool in de regio Hollands-Midden. Er is in dezelfde regio ook een nieuwe middelbare waar de mazelen zijn verspreid. De meeste patiënten zijn ongevaccineerd (95 procent) en zijn tussen de vier en twaalf jaar.

Beschermen

VVD-Eerste Kamerlid Heleen Dupuis pleitte vorige week voor het verplicht stellen van inentingen tegen mazelen.

‘In het gezondheidsrecht staat vast dat ouderen voor zichzelf kunnen beslissen om iets wel of niet te doen maar als het om kinderen gaat, heeft de overheid de plicht om kinderen, als het moet, tegen hun ouders te beschermen,’ aldus Dupuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.