nederland

CBS: Criminaliteit in Nederland daalt

Door Anne-Marie Spermon - 08 juli 2013

In 2012 heeft de politie zo’n 5 procent minder misdrijven geregistreerd dan in het jaar ervoor. De daling van criminaliteit in Nederland sinds 2005 lijkt daarmee door te zetten.

Dit laten cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maandag zien.

Westerse allochtone verdachten

Tussen 2011 en 2012 daalde het criminaliteitscijfer van bijna 1,2 miljoen naar iets onder de 1,14 miljoen geregistreerde misdrijven. Ook het aantal verdachten nam af, maar deze daling was niet consequent onder alle bevolkingsgroepen.

Sinds 2005 is het aantal autochtone en niet-westerse allochtone verdachten gedaald. Westerse allochtonen worden echter steeds vaker verdacht van geweldsdelicten, hoewel zij de kleinste groep binnen de verdachten vormen.

Cybercrime

Ondanks de lagere criminaliteitscijfers werd vorig jaar meer melding gemaakt van woninginbraak en computervredebreuk dan voorgaande jaren.

Vooral het aantal aangiftes van cybercrime steeg enorm: het aantal meldingen is in 2012 ruimschoots verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar.

Babbeltruc

Daarnaast blijft oplichting een groot probleem in Nederland. Sinds 2005 is het aantal gemelde oplichtingen gestegen van 16.750 naar ruim 23.000 vorig jaar.

De politie waarschuwde vorige maand al voor een nieuwe zogenaamde babbeltruc, waarbij pinpassen aan de deur slinks worden omgeruild voor neppassen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.