nederland

Celstraf voor misbruik tientallen tienermeisjes via sociale media

Door Claartje Vogel - 08 juli 2013

De 23-jarige Sean O. uit Zuid-Holland is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vier jaar celstraf voor het misbruiken van tientallen tienermeisjes via internet. Hij werd begin 2012 opgepakt op verdenking van het misbruik van 138 meisjes in de leeftijd van tien tot vijftien jaar.

Van de 138 meisjes deden 35 aangifte. O. werkte via de chat samen met de 22-jarige volleybalcoach Marco K. De coach werd veroordeeld tot twee jaar celtraf, waarvan een jaar en vier maanden voorwaardelijk.

Direct vrij

De medeplichtige komt direct vrij, omdat hij al acht maanden in voorarrest heeft gezeten. K. mag de komende vijf jaar niet met minderjarigen werken, omdat hij volgens de rechtbank misbruik maakte van zijn rol als coach.

De mannen zochten via sociale media als Hyves en Habbohotel contact met tienermeisjes. Ze deden zich voor als een jongen of meisje van dezelfde leeftijd. Via de webcam lieten ze de kinderen ‘vergaande en schokkende seksuele handelingen’ bij zichzelf verrichten.

Bedreiging

Als de meisjes niet wilden meewerken, bedreigden de mannen ze met mishandeling of verkrachting. Later dreigden zij de foto’s openbaar te maken of naar vriendjes te sturen.

O. werd ook veroordeeld voor het maken, bezitten en verspreiden van kinderporno. Beide mannen moeten een psychiatrische behandeling voltooien. Daarnaast moeten zij de slachtoffers ieder een schadevergoeding tussen de 1000 en 3000 euro betalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.