nederland

Coffeeshop Checkpoint mag toch worden vervolgd

Door Anne-Marie Spermon - 02 juli 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) mag de eigenaar en een aantal andere medewerkers van voormalig coffeeshop Checkpoint in Terneuzen wel vervolgen. De Hoge Raad oordeelde deze middag dat het OM het recht op vervolging niet heeft verspeeld.

Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bekendgemaakt.

Wel ontvankelijk

In februari vorig jaar verklaarde het gerechtshof in Den Haag het OM nog niet-ontvankelijk, waardoor alle 17 verdachten in de zaak vrijuit gingen.

Deze uitspraak was gebaseerd op het feit dat zowel de plaatselijke overheid als de officier van justitie de coffeeshop jarenlang gedoogde. Hierdoor zou het OM het vertrouwensbeginsel schenden als de medewerkers toch opeens vervolgd zouden worden. Het OM ging echter vorig jaar maart tegen deze uitspraak in beroep.

Stelselmatige overtredingen

Checkpoint verdiende miljoenen aan de duizenden bezoekers die dagelijks de shop bezochten. De coffeeshop overtrad jarenlang ruim de toegestane hoeveelheid softdrugs en er was sprake van illegale bevoorrading.

De Hoge Raad heeft nu bepaald dat alleen in zeer uitzonderlijke situaties het OM niet-ontvankelijk kan worden verklaard en dat de Checkpoint-zaak geen dergelijke uitzondering vormt.

Het OM is tevreden met de uitspraak. Het Amsterdamse gerechtshof gaat zich nu alsnog over de zaak buigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.