nederland

Collegepartij D66 blokkeert bouw nieuw Feyenoordstadion

09 juli 2013

Coalitiepartij D66 Rotterdam heeft de steun aan de bouw van een nieuw Feyenoordstadion ingetrokken. De risico’s van de gemeentelijke garantstelling van 165 miljoen euro vindt de partij te groot.

Dat meldt RTV Rijnmond dinsdag.

D66-fractievoorzitter Salima Belhaj vindt dat de financiële steun van de gemeente de stad te weinig oplevert. Ook vindt de partij dat Feyenoord en de investeerders te weinig hebben samengewerkt met scholen, bedrijven en supporters.

Geen meerderheid

Door de blokkade van D66 heeft het plan geen meerderheid meer in het Rotterdamse college. Dit betekent dat er donderdag, als de gemeenteraad over het plan stemt, naar de oppositie moet worden gekeken.

Alleen Leefbaar Rotterdam lijkt de nieuwbouw nog te kunnen redden, maar ook die partij is verdeeld.

Verdeeld

De eventuele komst van een gloednieuw stadion op Sportpark Varkenoord splijt Rotterdam in twee kampen. Het gebouw zou met de nieuwste technieken worden uitgerust, biedt plaats aan meer mensen dan de Kuip en kan ook voor veel andere zaken dan voetbal worden gebruikt.

Maar de prijs van 361 miljoen euro is aanzienlijk. En de gemeente moet garantstaan voor bijna de helft van het bedrag, terwijl de opbrengsten vooral naar de investeerders zouden gaan en club en gemeente er weinig van zouden terugzien.

Veel Feyenoord-supporters zijn bovendien gehecht aan de oude Kuip en zien het stadion liever gerenoveerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.