nederland

Den Haag gaat wanbetalende diplomaten aanpakken

Door Anne-Marie Spermon - 02 juli 2013

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag gaat ambassadeurs en andere diplomaten vragen hun openstaande parkeerboetes te betalen. Ruim de helft van de uitgeschreven boetes aan diplomaten in de stad werd het afgelopen jaar niet voldaan.

De gemeente Den Haag wil dit probleem nu aanpakken, meldt De Telegraaf dinsdagochtend.

40.000 euro

Het misbruik van de diplomatieke status in het verkeer is in Nederland al jaren een probleem. Zo werden volgens onderzoek van Elsevier tussen 2008 en 2013 door diplomaten 464 van de 6.863 verkeersboetes niet betaald.

Doordat meer dan de helft van de duizend parkeerboetes van vorig jaar binnen de gemeente Den Haag nog openstaat, loopt de gemeente zo’n 40.000 euro aan inkomsten mis. Daarnaast klagen veel inwoners over de grote hoeveelheid diplomatenauto’s, te herkennen aan het CD-kenteken, die verkeerd worden geparkeerd.

Onschendbare status

Door het Verdrag van Wenen genieten ambassadeurs en andere diplomaten een onschendbare status, met als gevolg dat het betalen van boetes niet kan worden verplicht.

Burgemeester Van Aartsen zal zich dus moeten beperken tot een vriendelijk verzoek om de openstaande bedragen alsnog te voldoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.