nederland

Familie van slachtoffer politiekogel eist alsnog vervolging

Door Anne-Marie Spermon - 04 juli 2013

De familie van de 29-jarige Mike Stolk, die op 7 april in Rotterdam werd gedood door twee politiekogels, wil dat het Openbaar Ministerie (OM) de twee betrokken agenten alsnog vervolgt. Bij het gerechtshof in Den Haag is een beklagprocedure gestart.

Dit laat de raadsman van de familie, advocaat Sander Janssen, donderdag weten.

Zelfverdediging

De Rotterdammer kreeg in de wijk Charlois ruzie met buurtbewoners en twee stadswachten over zijn loslopende honden. De twee vrouwelijke toezichthouders vroegen hierop met spoed assistentie aan de politie.

Toen de twee agenten arriveerden en de man aantroffen in de binnentuin van zijn wooncomplex leek hij een gevaarlijk wapen vast te houden. Daarop schoten zij Stolk uit zelfverdediging dood.

Niet vervolgd

Begin mei stelde het OM vast dat de betreffende agenten uit noodweer en volgens de regels hadden gehandeld: het wapen was volgens justitie een strijdbijl.

Om deze reden werden de agenten destijds niet door het OM vervolgd.

Wandelstok

De familie is het absoluut niet eens met deze beslissing en zegt dat de man slechts een houten wandelstok in zijn hand had. Dit zou ook blijken uit verklaringen in het dossier van de Rijksrecherche.

Advocaat Janssen benadrukt dat er geen omstanders meer in de buurt waren toen de politie arriveerde en dat daarom niemand gevaar liep. Volgens hem was zelfverdediging niet noodzakelijk en is er te veel geweld gebruikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.