nederland

‘Geen melkpoeder voor mensen met Aziatisch uiterlijk’

Door Josefine van Enk - 09 juli 2013

Klanten met een Aziatisch uiterlijk komen in Nederland lastig aan melkpoeder voor baby’s. Een aantal winkels weigert het poeder aan de Aziaten te verschaffen of geeft hen minder dan andere klanten mee.

Hiervan maken anti-discriminatiebureau’s melding, schrijft NRC-Handelsblad dinsdag.

Klachten

De klachten gingen vier keer over een winkel van Etos, één keer over Kruidvat en één keer over een Plus-supermarkt.

Bij de supermarkt in Benthuizen mogen vaste klanten twee pakken melkpoeder kopen en onbekende klanten één pak. Op een interne memo van de supermarkt die het NRC heeft bemachtigd staat achter onbekende klanten: ‘lees: chinezen :-)’.

Tekort

Er is al maanden een tekort aan babypoeder van Nutrilon en Friso. De Nederlandse melkpoeder wordt geëxporteerd naar China of gehamsterd door ouders die bang zijn dat er geen melkpoeder meer te krijgen is.

In China stierven zeker zes baby’s door vergiftigd babypoeder en werden 300.000 baby’s en peuters opgenomen met ernstige nierklachten. Sindsdien geven Chinese ouders uit voorzorg hun baby’s liever Nederlandse babymelk.

Verbazing

Woordvoerders van Plus en Ahold, waar Etos en Kruidvat onder vallen, reageren verbaasd op de beschuldigingen.

Ze zijn niet bekend met de klachten en benadrukken dat er geen onderscheid tussen klanten wordt gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.