nederland

Gemeenten mogen commerciële beveiligers inhuren voor politiewerk

Door Josefine van Enk - 02 juli 2013

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt dat het voor gemeenten mogelijk moet worden commerciële bewakers in te huren bij grote evenementen. Deze maatregel moet de politie meer tijd geven voor ordehandhaving.

Opstelten heeft hier dinsdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

Meer bevoegdheden

De commerciële bewakers mogen worden ingezet als boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Boa’s houden toezicht en zijn bevoegd parkeerboetes uit te schrijven. Alleen onder voorwaarden mogen ze handboeien bij zich dragen, maar nooit een wapenstok of pepperspray.

In de Nederlandse gemeenten zijn iets minder dan 3.600 boa’s actief, veelal in de vier grote steden. Om de inzetbaarheid van de boa’s te vergroten en de politie te ontzien, wil Opstelten dat ze nu ook op vuurwerk kunnen controleren en drank- en horecawetten kunnen handhaven.

Herkenbaarheid

De kwaliteit van de boa’s is de afgelopen tijd sterk toegenomen, aldus Opstelten.

Hij wil dat ze hetzelfde uniform gaan dragen zodat ze makkelijker herkenbaar worden: ‘Bij een professionele boa hoort behalve een goede opleiding, ook een professioneel en herkenbaar uiterlijk en een helder takenpakket.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.