nederland

Gemeenten sporen bijstandsfraude op via watergebruik

Door Josefine van Enk - 29 juli 2013

De Noord-Brabantse gemeenten Cuijk, Grave en Mill hebben maandenlang het watergebruik van uitkeringstrekkers gecontroleerd. Met deze methode kan bijstandsfraude worden opgespoord.

De gemeenten monitorde het watergebruik van 492 huishoudens van december 2012 tot juni 2013. Omroep Brabant meldt dat bij zes huishoudens afwijkende patronen zijn opgemerkt.

Watergebruik

Een huishouden wordt verdacht van bijstandsfraude indien er veel minder of juist meer water wordt gebruikt dan gemiddeld voor het aantal personen dat op het adres staat ingeschreven.

Als er weinig water wordt gebruikt, kan dat betekenen dat iemand eigenlijk op een ander adres woont, waardoor het recht op een bijstandsuitkering vervalt.

Wetswijziging

In de toekomst wordt het analyseren van watergegevens mogelijk vaker toegepast om fraude op te sporen.

Er is een wetswijziging in de maak die ervoor zorgt dat naast gemeenten, ook uitkeringsinstantie UWV en de Sociale Verzekeringsbank gebruik mogen maken van de gegevens van waterbedrijven. Hierdoor kan ook fraude met de AOW en kinderbijslag worden opgespoord.

Stopgezet

Van de zes verdachte huishoudens in Noord-Brabant is bij één huishouden de bijstandsuitkering stopgezet en bij een ander de uitkering verlaagd.

Bij drie van de zes huishoudens bleek uiteindelijk niets aan de hand. Een onderzoek naar het zesde huishouden is nog gaande.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.