nederland

Gewelddadige start 2013 met opvallend veel liquidaties

Door Gerlof Leistra - 03 juli 2013

Het aantal moorden is de eerste helft van 2013 onrustbarend gestegen. Opvallend is het grote aantal liquidaties.

Dat schrijft Elsevier deze week op basis van het eigen doorlopende moordonderzoek. Tot 1 juli werden 93 moorden gepleegd, tegenover 72 in de eerste zes maanden van 2012. Een stijging van dertig procent.

Opvallend is het grote aantal liquidaties: 18. Dat zijn er veel meer dan voorgaande jaren.

Trendbreuk

De stijging vormt een verrassende trendbreuk. De laatste jaren schommelt het moordcijfer rond de 150. In de periode 1992-2001 vielen gemiddeld 253 doden per jaar.

Recordjaar was 1995 met 281 slachtoffers, bijna twee keer zoveel als in het afgelopen jaar. Dat was met 142 doden een laagterecord sinds 1992.

Amsterdam

Amsterdam voert de liquidatielijst aan met zeker zes zaken. Onder de slachtoffers diverse Marokkanen.

Op 16 maart werd in West de 21-jarige crimineel Rida Bennajem doodgeschoten en op 26 mei is de 26-jarige Souhail Laachir tijdens een dancefeest in het Scheepvaartmuseum geliquideerd.

Beide zaken hangen samen met een dubbele liquidatie op 29 december in de Staatsliedenbuurt. Daarbij kwamen twee Marokkanen om het leven. Bennajem zou als schutter ook betrokken zijn geweest bij andere liquidaties op Marokkanen.

Klemgereden

Zaterdag 29 juni had opnieuw een liquidatie plaats in Amsterdam-West. Slachtoffer was nu een Turk: de 26-jarige Ali Gezer, een bekende van de politie.

Hij werd met zijn auto klemgereden, terwijl zijn 11-jarige neefje naast hem zat. In Rotterdam zijn het afgelopen half jaar zeker drie liquidaties gepleegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.