nederland

Haagse rechters weigeren recht te spreken bij portret Máxima

Door Anna Vossers - 23 juli 2013

Op verzoek van een groep rechters uit Den Haag zijn staatsieportretten waarop koning Willem-Alexander samen met koningin Máxima staat, uit de rechtszaal verwijderd. De rechters weigeren uitspraken te doen in ‘aanwezigheid’ van Máxima.

De drie staatsieportretten waarop het koninklijk paar gezamenlijk stond afgebeeld, hingen pas sinds begin juli in de rechtbank. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Goed gebruik

Sinds de troonswisseling hangen rechtbanken staatsieportretten van koning Willem-Alexander op in plaats van de oude portretten van voormalig koningin Beatrix. Het is niet verplicht de foto’s in de rechtszaal te hangen, maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst wel ‘goed gebruik’.

De meeste rechtbanken zijn nog bezig met het vervangen van de portretten.

In naam des Konings

In Den Haag was in drie zalen gekozen voor een dubbelportret van Willem-Alexander met zijn echtgenote. Hoewel zij koningin mag worden genoemd, is dat geen officiële titel. Máxima is geen staatshoofd.

Daarom weigerde een deel van de Haagse rechters recht te spreken onder een portret waarop ook Máxima stond afgebeeld.

Alleen bij civiele rechtszaken spreken magistraten nog recht ‘in naam des Konings’. Voor strafrecht is de verplichting om in naam van het staatshoofd vonnissen te doen, uit de grondwet geschrapt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.