nederland

Hitte in Nederland: warmste dag van het jaar

Door Manuel van Esch - 22 juli 2013

Weerinstituut KNMI heeft een weeralarm uitgegeven voor een periode van 48 uur vanwege het warme weer. Het KNMI waarschuwt voor extreme hitte, wat betekent dat er temperaturen worden gemeten van boven de 30 graden.

Met name in het zuiden en oosten van het land zullen de temperaturen flink oplopen, met temperaturen van rond de 33 graden.

Verkoeling

Aan de stranden zal het met 24 graden wat koeler blijven. Aan het einde van de dag zal de toenemende wind zorgen voor wat extra verkoeling.

Maandagavond zal de warmte verder afnemen. De minimale temperaturen komen in het noordoosten uit op 16 graden en in het zuidoosten op 21 graden.

Rest van de week

Dinsdag zal het weer net zo’n warme dag worden als maandag. Het wordt vrijwel overal tropisch warm met temperaturen die boven de 30 graden zullen uitkomen. In het zuiden zal de temperatuur oplopen tot 33 graden.

In de middag en avond is er in het zuidoosten een kleine kans op een onweersbui. Vanaf woensdag neemt de kans op onweersbuien verder toe, maar blijft het warm met temperaturen die schommelen tussen de 25 en 30 graden. Het warme weer houdt aan tot en met zondag.

Daarmee lijkt de kans groot dat de eerste hittegolf van deze zomer een feit is. Maar of dat ook gaat gebeuren zal een donderdag bekend zijn. Voor een hittegolf moet het namelijk vijf dagen lang boven de 25 graden zijn, waarvan twee dagen zelfs boven de 30 graden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.