nederland

Hulporganisatie Cordaid gaat arme Nederlanders helpen

Door Servaas van der Laan - 24 juli 2013

De katholieke hulporganisatie Cordaid biedt sinds kort ook ontwikkelingshulp aan in Nederland. Niet alleen in Afrika of in Azië, maar ook in eigen land leven steeds meer mensen in armoede.

Een woordvoerder van de organisatie bevestigde woensdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Ontwikkelingsprojecten

De eerste ontwikkelingsprojecten beginnen in Den Haag, Breda en in de regio Arnhem/Nijmegen.

‘In een welvarend land als Nederland zou het niet zo mogen zijn dat steeds meer mensen in armoede leven,’ zegt een manager van Cordaid in de krant.

Dat armoedepercentage is in Nederland volgens Cordaid van 4 naar 10 procent. ‘Als organisatie die internationaal armoede bestrijdt, kunnen we de ogen niet sluiten voor wat er in onze achtertuin gebeurt,’ zegt de woordvoerder van Cordaid.

Versmarkt

Normaal gesproken richt Cordaid zich op ontwikkelingshulp in arme gebieden in Afrika, Zuid-Amerika of Azië en in conflictgebieden zoals Syrië. Maar nu gaat de organisatie bijvoorbeeld in Breda mensen met een uitkering helpen een klein bedrijfje op te zetten.

Arnhem of Nijmegen krijgt een versmarkt waar noodlijdende boeren hun producten leveren en arme werklozen er werkervaring op kunnen doen. Niet iedereen is even blij met de noodhulp. ‘Gewone’ ondernemers in dezelfde sector vrezen voor oneerlijke concurrentie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.