nederland

Indiëveteraan niet vervolgd na bekentenis oorlogsmisdaden

Door Anne-Marie Spermon - 15 juli 2013

De 87-jarige Indiëveteraan Harrie Nouwen, die zijn betrokkenheid bij een massa-executie van Indonesiërs in 1949 toegaf, loopt geen risico te worden vervolgd. De zaak is verjaard.

Dat meldt het NRC Handelsblad maandag.

Uitzondering

De executie, die zich voltrok tijdens het conflict over de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië in het dorpje Gedong Tataan, wordt beschouwd als een misdaad tegen de menselijkheid.

Hoewel deze misdaden niet kunnen verjaren, maakt het Openbaar Ministerie een uitzondering voor misdaden ten tijde van het conflict over de Indonesische onafhankelijkheid.

Twee minuten

Afgelopen zaterdag bekende de bejaarde Nouwen aan NRC Handelsblad dat een foto van Indonesiërs in een massagraf, die vorig jaar plotseling opdook, inderdaad een executie voorstelt.

Volgens de veteraan is hij de knielende soldaat in het graf en schoot zijn luitenant de 13 of 14 mannen binnen twee minuten dood.

De executie zou een vergelding zijn geweest voor een hinderlaag waarin het regiment van Nouwen liep.

Authentiek

Militaire historici zeggen dat het verhaal van Nouwen authentiek lijkt en dat ‘het gebied waar Nouwen zat erg onrustig was’.

De Nederlandse staat kan wel voor de executie worden aangeklaagd. Volgens historicus en jurist Cees Fasseur is dit echter moeilijk op basis van slechts één getuigenis, hoe geloofwaardig die ook is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.