nederland

ING moet Fyra-garantie aan Belgische spoorwegen betalen

Door Anna Vossers - 03 juli 2013

De ING bank moet een bedrag van 37 miljoen euro aan de Belgische spoorwegen (NMBS) uitkeren. De bank had zich garant gesteld voor twaalf voorschotten die de Belgen betaald hadden aan Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda voor de levering van drie Fyra-treinen.

De bank stond garant voor het bedrag en moet het geld daarom uitkeren, besliste de rechter in Utrecht woensdag in een kort geding.

Alternatief

De NMBS heeft op 31 mei aan ING om een betaling van de bankgaranties gevraagd. Op die dag maakten de Belgische spoorwegen bekend de problemen met de Fyra-treinen zo zat te zijn, dat alle bestellingen werden geannuleerd.

De NMBS wil het geld gebruiken om een alternatief voor de Fyraverbinding te realiseren.

Inzage rapport

In een ander kort geding wees de rechter in Utrecht woensdag alle vorderingen van Fyra-bouwer AnsaldoBreda af. Het Italiaanse bedrijf wilde de rapporten van de NS over wat er allemaal mis was met de treinen inzien.

Daarnaast wilde AnsaldoBreda een nieuw onafhankelijk technisch onderzoek en nieuw overleg over de koopovereenkomst met de NS en NMBS, maar ook die verzoeken wees de rechter af.

Problemen

De Fyra ging in december rijden en kampte vrijwel meteen met veel problemen. Zowel de Belgische als de Nederlandse Spoorwegen hebben besloten niet langer met de Italiaanse treinen te rijden.

Onder leiding van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg gaat een parlementaire enquêtecommissie het falende beleid rond de Fyra onderzoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.