nederland

Justitie verdedigt strafeis verdachte doodrijden jongen

Door Servaas van der Laan - 31 juli 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag de strafeis verdedigd in de zaak rond de doodgereden 13-jarige jongen Donnie Rog. Justitie zegt op een geen enkele manier tot een zwaardere eis te kunnen komen.

Justitie reageerde woensdag op de zaak omdat vorige week nabestaanden in de rechtszaal door het lint gingen toen de aanklager de eis van 240 uur werkstraf, 4 maanden voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van 3 jaar uitsprak.

Het OM blijft erbij dat de Bulgaar Milen Y. alleen ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ rijden kan worden verweten en niet het zwaardere ‘zeer onvoorzichtig’ of ‘roekeloos’ rijden, zo liet een woordvoerder weten.

Geen straf passend

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Kitty Nooy zei woensdag in het tv-programma EenVandaagdat zij geen enkele straf passend vindt, maar dat het OM ‘niet anders kon’ dan tot deze eis te komen.

De 13-jarige jongen uit Scheveningen werd vorig jaar op 9 juli op zijn fiets doodgereden door de 21-jarige Bulgaarse chauffeur Milen Y. die na het ongeluk op de vlucht sloeg. Pas later meldde hij zich bij de politie.

Woest

Nabestaande zijn woest op justitie omdat de man die verantwoordelijk is voor de dood van de jongen te hard heeft gereden, na de daad doorreed en bovendien een lange lijst van verkeersovertredingen op zijn naam had staan.

Officier Nooy zegt begrip te hebben voor die emoties maar zegt de strafeis niet aan te passen: ‘We hebben echt tot achter de komma uitgezocht wat er is gebeurd.’

De inmiddels vrijgelaten Milen Y. wordt bedreigd en is ondergedoken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.