nederland

Levende potvis gestrand op Terschelling

Door Claartje Vogel - 29 juli 2013

Op het strand van Terschelling is maandag een 15 meter lange potvis gestrand. Een reddingsmaatschappij en rederij op het Waddeneiland proberen het dier te redden.

Dat meldt stichting SOS dolfijn.

Reddingsoperatie

De aangespoelde potvis ligt aan de noordoostkant van Terschelling. Rederij Noordgat gaat een poging doen het dier te redden door hem ‘vrij te spoelen’ met de waterjetaandrijving van een schip.

Volgens de gemeente Terschelling zijn ambtenaren het strand op gegaan om te kijken wat er moet gebeuren. Eerder deze maand stelde het kabinet regels op voor de redding van gestrande walvissen. In een speciaal draaiboek staat wie er verantwoordelijk zijn voor reddingspogingen.

Maximaal twaalf uur

In het protocol staat ook dat een gestrand dier na maximaal twaalf uur moet zijn gered, omdat het daarna geen zin meer heeft. De aanleiding voor dit draaiboek is de mislukte reddingsoperatie van bultrug Johanna.

Afgelopen december ontstond er onenigheid over de aanpak van de reddingsoperatie van de bultrug die aanspoelde op Texel. Het dier overleed een paar dagen later.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.