nederland

Middelbare scholen werken niet mee aan 1.040-urennorm

Door Josefine van Enk - 17 juli 2013

Een aantal middelbare scholen weigert mee te werken aan de 1.040-urennorm die na de zomervakantie ingaat. De scholen kunnen naar eigen zeggen niet aan de norm voldoen en zijn woest dat staatssecretaris Sander Dekker (VVD), Onderwijs vasthoudt aan het verplichte aantal lesuren.

Dit meldt het AD woensdag.

Norm

Door de nieuwe wet Onderwijstijd moeten leerlingen de eerste twee jaar van de middelbare school verplicht 1.040 uur onderwijs volgen.

Er wordt al jaren geworsteld met de urennorm. Leerlingen gingen diverse keren de straat op om te protesteren tegen de ‘ophokplicht’ en docenten legden in januari 2012 uit protest hun werk al eens neer.

Staatssecretaris Sander Dekker stuurde deze zomer een brief aan de scholen waarin staat dat ze zich na de vakantie moeten houden aan de urennorm, waar de Eerste Kamer in juni vorig jaar mee instemde.

Verrast

De voorzitter van de raad van het Voortgezet Onderwijs (VO-raad) Sjoerd Slagter zegt dat schooldirecteuren compleet verrast zijn door de brief: ‘De roosters zijn al gemaakt, de begroting voor komend jaar is opgesteld.’ En rekening houden met de extra lesuren kan volgens Slagter niet eens omdat daar geen geld voor is.

In het Regeerakkoord staat dat de 1.040-urennorm wordt ‘gemoderniseerd’. Slagter stelt voor de 1040-urennorm los te laten.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is verbaasd dat de VO-raad verrast reageert op de invoering van de urennorm. Volgens het ministerie geldt de wet die is aangenomen. Een woordvoerder van Dekker laat aan BNR weten dat er binnen de regels wel plaats is voor maatwerk, daar zal de onderwijs inspectie ook rekening mee houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.