nederland

Moeder krijgt drie jaar cel voor doodsteken dochter (16)

Door Shari Deira - 23 juli 2013

De 43-jarige moeder Chahira ben M. heeft drie jaar celstraf opgelegd gekregen voor het doodsteken van haar zestienjarige dochter Mirjam. De straf valt een stuk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) van zeven jaar.

De rechtbank in Utrecht vond de eis geen recht doen aan de omstandigheden, de persoon van de verdachte en de gevolgen die het misdrijf heeft gehad voor haar en haar familie.

Depressie

Ben M. stak in januari haar dochter Mirjam dood in hun huis in IJsselstein. Gedragsdeskundigen oordelen dat Ben M. door een zware depressie en extreme vermoeidheid verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht. Ze had nachtenlang niet geslapen.

De familieleden van Ben M. koesteren geen wrok of haat. Tijdens het proces vroeg een andere dochter haar moeder ‘een zo laag mogelijke straf’ op te leggen. ‘Onze Mirjam krijgen we helaas niet terug, maar neemt u onze moeder en vrouw ook niet lang meer van ons af.’

Ben M. kreeg ruzie met haar dochter nadat ze sms-berichten van het meisje had gelezen. Ze was geschrokken van de inhoud en dacht dat haar dochter op het verkeerde pad zou raken. Moeder en dochter hadden vaker conflict over de levensstijl van Mirjam.

Worsteling

Op de bewuste dag heeft de moeder in een ‘totale radeloosheid’ het mes gepakt, oordeelt de rechtbank. De steekpartij ging gepaard met een worsteling.

De dood van Mirjam zorgde voor een schokgolf in Nederland. Volgens de rechtbank is van eerwraak, zoals veelal werd gespeculeerd, in dit geval geen sprake. Ben M. is vrijgesproken van moord omdat er geen sprake is van voorbedachten rade. Wel acht de rechtbank doodslag bewezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.