nederland

Moslims: buren uitnodigen voor maaltijd tijdens ramadan

Door Anne-Marie Spermon - 09 juli 2013

Moslims zouden tijdens de ramadan hun buren moeten uitnodigen. De ramadan is het uitgelezen moment voor moslims en niet-moslims om zich in elkaars cultuur te verdiepen.

Dat stelt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dinsdagochtend.

Iftar-maaltijd

De 380 moskeeën die bij het CMO zijn aangesloten, sporen mensen binnen hun gemeenschap aan om buren uit te nodigen voor de iftar-maaltijd. De iftar is de vaak zeer uitgebreide maaltijd die tijdens de ramadan door moslims wordt gegeten na zonsondergang.

Het zou voor moslims goed zijn deze maaltijd samen te nuttigen met mensen met een andere of geen geloofsovertuiging. Volgens het CMO bevordert dit onderling begrip en is het ook gewoon gezellig.

Wereldvrede

In tijden van ‘toenemende armoede en onvrede’ zou een familiair etentje met buren bovendien sociale cohesie versterken en de wereldvrede een ‘stapje dichterbij’ brengen.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon vroeg alle strijdende partijen in Syrië in verband met de ramadan al om een staakt-het-vuren.

Nieuwe maan

De ramadan begint voor de meeste moslims in Nederland op woensdag. Zij volgen het gebruik in Saoedi-Arabië, waar de ramadan begint nadat de nieuwe maan is waargenomen.

Voor Turkse moslims begint de vastenmaand echter al op dinsdag. Via wetenschappelijke berekeningen bepalen zij elk jaar het begin en einde van de ramadan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.