nederland

Nationaal hitteplan actief voor ‘tropische week’

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2013

Er worden extra maatregelen genomen om zwakke groepen tegen de hitte te beschermen. De komende week worden waarschijnlijk tropische temperaturen in Nederland gehaald.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag bekendgemaakt.

Het RIVM waarschuwt iedereen extra alert te zijn op zonnebrand, omdat met waarden tussen de 6 en 7 de zonkracht de komende dagen erg hoog ligt.

Hitteplan

Het hitteplan is in 2007 opgesteld in samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis, ActiZ en GGD-Nederland.

De bedoeling is dat er een preventieve werking uitgaat van het plan. Mensen die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en daklozen, krijgen extra informatie en tips over het omgaan met hitte.

Code geel

Het KNMI heeft zondag code geel afgegeven voor de hitte die ons land de komende dagen zal treffen. Het weerinstituut verwacht dat de temperaturen boven de 27 graden uitkomen. Weeronline zegt rekening te houden met een hittegolf waarin mogelijk tropische temperaturen van 35 graden Celsius kunnen worden gehaald.

Het RIVM zegt dat Nederlanders vooral moeten uitkijken tussen 11.00 en 16.00 uur, als de zon het hoogst staat.

Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. De hitte kan mensen met een zwakke gezondheid fataal worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.