nederland

‘Nederland luistert geen bevriende landen af’

Door Claartje Vogel - 06 juli 2013

De Nederlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) luistert geen bondgenoten af. Dat werd gesuggereerd na de onthullingen van Edward Snowden, maar volgens voormalig MIVD-directeur Pieter Cobelens is het niet waar.

Dat zegt Cobelens zaterdag in dagblad Trouw.

Toestemming

De oud-directeur van de MIVD zegt dat in Nederland de minister eerst toestemming moet geven voor een dergelijke afluisteroperatie.

‘Die toestemming zal je in de Nederlandse context waarschijnlijk nooit krijgen voor bevriende landen,’ schrijft Cobelens.

Onderzoek

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) zegde deze week op aandrang van een meerderheid van de Tweede Kamer toe om te onderzoeken welke rol de AIVD en MIVD hebben gespeeld in het zogeheten Prism-schandaal.

De Amerikaanse Edward Snowden maakte openbaar dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal gegevens verzamelt over internetgebruikers via het geheime computerprogramma PRISM. Hij maakte ook bekend dat de NSA de EU bespioneert in Washington, New York en Brussel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.