nederland

Nederland mag terreurverdachte Sabir K. niet aan Amerika uitleveren

Door Anna Vossers - 23 juli 2013

Het gerechtshof in Den Haag heeft de uitlevering van terreurverdachte Sabir K. aan de Verenigde Staten verboden. De Nederlandse staat heeft onvoldoende uitgezocht of Amerikanen betrokken zijn geweest bij marteling van K. in Pakistan.

Eerder besloot de rechter in Den Haag ook al dat K. niet mag worden uitgeleverd, maar toen was de motivatie van het vonnis dat de Verenigde Staten onvoldoende garanties boden dat K. voor zijn posttraumatische stressstoornis zou worden behandeld. Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) ging tegen die uitspraak in beroep.

Terreurverdachte

De nu 26-jarige Pakistaans-Nederlandse Sabir K. zou volgens de Amerikanen in 2010 een plan hebben gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse basis in Afghanistan.

Enkele jaren eerder zou hij in de buurt van het kamp mortiergranaten hebben verstopt voor een aanval. In 2007 zou K. met medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan zijn overgestoken om de moordplannen uit te voeren.

Foltering

K. werd in september 2010 in Pakistan gearresteerd en daar acht maanden vastgehouden in in geheime gevangenis van de Pakistaanse inlichtingendiensten, waar hij werd gefolterd. Mogelijk zijn de FBI en de CIA bij die marteling betrokken geweest.

K. zat sinds april 2011 vast op de terroristenafdeling van de Schiegevangenis in Rotterdam. Hij is inmiddels op vrije voeten, maar moet zich elke dag melden op een politiebureau. Zijn advocaat wil dat die voorwaarde wordt opgeheven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.