nederland

Nederland verwerpt asielaanvraag Edward Snowden

Door Servaas van der Laan - 02 juli 2013

Nederland neemt de asielaanvraag van de door Amerikaanse justitie gezochte Edward Snowden niet in ontvangst. De asielaanvraag is niet geldig omdat Snowden zich niet op Nederlands grondgebied bevindt.

Dat heeft staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd.

Snowden heeft vanuit Rusland zeker 19 asielaanvragen verstuurd, maar de kans is groot dat ook andere landen op een zelfde afwijzende manier zullen reageren.

Ecuador

Eerder liet ook al het ministerie van Buitenlandse Zaken van Ecuador weten niets voor Snowden te kunnen doen, omdat hij nog in Rusland is.

Het enige land waar Snowden met succes een asielaanvraag kan doen, is op dit moment Rusland. De Russische president Vladimir Poetin heeft laten weten dat zijn land de dissident wil opnemen, mits hij stopt met het beschadigen van de belangen van ‘bondgenoot Amerika’. Maar toen Snowden dat hoorde, trok hij zijn asielaanvraag direct weer in.

Venezuela

Het enige land dat wel om Snowden zit te springen is het Venezuela van Nicolas Maduro. ‘Snowden verdient alle bescherming in de wereld en dus zeker de onze, alleen heeft hij nog niet om onze hulp gevraagd,’ liet de Socialist weten.

Wat de vervolgstappen zijn van de Amerikaanse vluchteling is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.