nederland

Nederlands onderzoek doorbraak in behandeling borstkanker

Door Servaas van der Laan - 17 juli 2013

Onderzoekers aan het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam hebben een risicotest ontwikkeld waarmee de kwaadaardigheid van een tumor in de borst van een vrouw preventief kan worden bepaald. Met de test kan in sommige gevallen onnodige borstamputatie worden voorkomen.

Het onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het vaktijdschrift Cancer Discovery,  meldt het Antoni van Leeuwenhoek woensdag.

Moleculair geneticus Jos Jonkers zegt in De Telegraaf dat de risicotest zich vooral richt op borstkanker die wordt veroorzaakt door het zogenoemde BRCA1-gen.

Risico’s

De onderzoekers zijn er in geslaagd om de risico’s van 74 varianten van het gen in kaart te brengen.

‘De boodschap die we tot nu toe hadden voor vrouwen met een verdachte BRCA1-variant luidde: “We hebben bij u weliswaar een variant gevonden, maar weten niet of deze genfout ziekmakend of eigenlijk onschuldig is”,’ zegt klinisch geneticus Lizet van der Kolk.

‘Zonder twijfel zal dit in een onbekend aantal gevallen hebben geleid tot een dubbelzijdige preventieve borstamputatie die achteraf misschien niet nodig was,’ zegt de onderzoeker.

Jolie

Onlangs haalde Hollywood-actrice Angelina Jolie het nieuws door bekend te maken dat ze haar borsten preventief heeft laten verwijderen.

Artsen schatten bij haar de kans op borstkanker op 87 procent en de kans op eierstokkanker op 50 procent. De actrice hoopt dat ook andere vrouwen zich laten testen en actie ondernemen als dat noodzakelijk is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.