nederland

Nederlandse supermarkten boycotten producten uit bezette gebieden

Door Servaas van der Laan - 22 juli 2013

Nederlandse supermarktketens Aldi, Jumbo en Hoogvliet verkopen sinds kort geen producten meer uit de Joodse nederzettingen in de door Israël bezette Palestijnse gebieden. De bedrijven willen geen producten aanbieden die ‘ter discussie staan’.

Dat meldt dagblad Trouw, dat een rondgang maakte langs de Nederlandse supermarkten.

Aldi eist van alle leveranciers dat zij niets meer uit de bezette gebieden aanbieden. De Duitse supermarktketen wil niet dat haar producten ‘op enigerlei wijze ter discussie komen te staan’.

Made in Israël

Ook Jumbo vraagt sinds kort aan leveranciers een formele bevestiging dat producten met het etiket ‘Made in Israël’ ook daadwerkelijk uit Israël komen en niet uit de nederzettingen.

‘De klant heeft recht op eerlijke informatie,’ laat de Nederlandse supermarktketen, waartoe ook C1000 hoort, weten.

Richtlijn

De andere supermarkten nemen nog geen maatregelen, maar verlangen wel dat het kabinet met een richtlijn komt. De branchevereniging voor supermarkten CBL wacht op advies van de ministers Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA).

Timmermans zei eerder dat op producten uit de bezette gebieden niet langer ‘Made in Israël’ mag staan, maar het advies hierover op de website van Economische Zaken werd weer offline gehaald. Coalitiepartner VVD heeft moeite met de politieke motivering van de etikettenrichtlijn.

Wachten op Brussel

Het kabinet heeft de zaak daarom uitbesteed aan Brussel, maar de supermarkten zijn niet blij met het afschuiven van het probleem.

‘Etiketteren, uit het schap weren, het CBL vindt alles best, als de overheid eindelijk maar duidelijkheid schept,’ laat de branchevereniging weten.

Aldi en Jumbo laten in een reactie weten dat zij geen actieve boycot voeren tegen producten afkomstig uit de bezette gebieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.