nederland

Nieuwe aangifte tegen Odfjell om verzwijgen groot lek

Door Servaas van der Laan - 30 juli 2013

De Rotterdamse milieudienst DCMR heeft aangifte gedaan tegen olieopslagbedrijf Odfjell. Het bedrijf zou hebben verzwegen dat in 2009 duizenden liters methanol vrij zijn gekomen.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam bevestigt de aangifte en meldt dat een nieuw onderzoek gestart is.

Het tankopslagbedrijf had na het stilleggen in juli vorig jaar beloofd open kaart te spelen, maar meldde ondanks die toezegging niet dat in 2009 duizenden liters van het zeer giftige en explosieve methanol (wiki) waren vrijgekomen.

Geheim rapport

Het incident werd gemeld in een geheim intern rapport dat in handen is van actualiteitenprogramma EenVandaag. Het tv-programma heeft het document gedeeld met de milieudienst Rijnmond die op basis van het rapport onmiddellijk aangifte heeft gedaan.

Uit het rapport blijkt dat het ongeluk kon gebeuren doordat een tankwagen werd gevuld terwijl de laadcomputer kapot was. Vanwege commerciële druk werd de wagen gevuld totdat de methanol de wagen uit spoot. Vervolgens is alles gedaan om het incident stil te houden.

Crimineel

De verantwoordelijke gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Rik Janssen (SP) is geschokt en spreekt van ‘crimineel gedrag’. Volgens de bestuurder zijn de toezichthouders om de tuin geleid. GroenLinks Rotterdam wil dat de verantwoordelijke mensen op een zwarte lijst worden geplaatst en nooit meer in deze industrie mogen werken.

Het Noorse tankopslagbedrijf stond al sinds vorig jaar onder toezicht van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid vanwege meerdere veiligheidsincidenten. Ook is er meerdere keren aangifte gedaan en wordt het bedrijf vervolgd voor drie strafbare feiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.