nederland

Nu ook trajectcontrole op A2 naar Amsterdam

Door Servaas van der Laan - 15 juli 2013

Automobilisten op de A2 in de richting van Amsterdam moeten vanaf maandag extra goed op hun snelheid letten. Wie tussen Maarssen en Holendrecht de snelheidslimiet van 100 kilometer per uur overschrijdt, kan daarvoor een rekening verwachten.

Het gaat om een stuk vijfbaanssnelweg van 15,4 kilometer waar een maximumsnelheid geldt van 100 kilometer per uur. Tussen Maarssen en Vinkeveen mag tussen 19.00 uur en 6.00 uur 130 kilometer per uur worden gereden.

Hiermee heeft de A2 nu in beide rijrichtingen een trajectcontrole. In de tegenovergestelde richting wordt sinds vorig jaar gecontroleerd. Die metingen hebben de schatkist al meer dan 13,5 miljoen euro opgeleverd.

Omstreden

De trajectcontrole op de A2 is omstreden omdat op de vijf banen veel minder auto’s rijden dan is voorzien. Een snelheid van 130 kilometer per uur lijkt daardoor verantwoord.

Critici verdenken het kabinet ervan een melkkoe van de A2 te hebben gemaakt, door de snelheid toch op 100 kilometer per uur te laten.

Foutmarge

Ook de systemen zelf zijn niet onomstreden. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de trajectcontrole nogal eens fouten maken. Bestuurders krijgen hierdoor soms onterecht een boete thuisgestuurd.

Het Openbaar Ministerie is van deze fouten al jaren op de hoogte. Door verbeterde sofware zou de foutmarge op de A2 omlaag zijn gebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.