nederland

Openbaar Ministerie eist opname van jihadstrijder

Door Anna Vossers - 31 juli 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geëist dat een 24-jarige Irakese Rotterdammer een jaar lang wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De man wilde naar Syrië afreizen om zich aan te sluiten bij radicale islamitische rebellen.

Omdat Mohammed G. een psychiatrische stoornis heeft en daarom ontoerekeningsvatbaar zou zijn, moet hij volgens het OM geen straf krijgen, hoewel hij wel een ernstig strafbaar feit heeft gepleegd.

Terroristisch misdrijf

Volgens het OM heeft G. zich schuldig gemaakt aan ‘voorbereidingshandelingen voor het plegen van een terroristisch misdrijf‘, waarop normaal gesproken een lange celstraf staat.

Het is voor het eerst dat het OM dit ten laste legt aan iemand die alleen een potentiële Syriëganger is.

Chatsites

G. werd in november aangehouden nadat de AIVD een ambtsbericht over hem had verstuurd. G. had op chatsites gezegd dat hij zich bij al-Nusra zou aansluiten, een Syrische oppositiegroep die banden met Al Qa’ida heeft.

G. had al een ticket gekocht om naar Turkije te vliegen en zijn koffer stond klaar voor vertrek. Bij huiszoekingen vond de politie onder meer messen, een zwaard, een kruisboog, afscheidsbrieven en jihadistische geschriften.

Vlak voor zijn arrestatie was G. getrouwd met een moslima die hij via internet had ontmoet. Hij schreef haar dat hij hoopte dat ze samen als martelaars zouden sterven.

Stoornis

In plaats van de cel in te gaan, moet G. als het aan het OM ligt voor zijn stoornis worden behandeld. Hij hoort stemmen, ziet geesten, en slikt om dit tegen te gaan antipsychose-medicijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.